DESPRE NOI

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, ce stă sub oblăduirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, respectiv a Sfintei Ecaterina, își desfășoară activitatea începând din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român de grad universitar din Cluj (1924-1952), în incinta Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului.

SIGLA_STOR_varianta_1944_mic

În prezent, funcționează cu un număr de 640 de elevi, pregătiți de cadre didactice bine pregătite și dedicate pentru buna educație a elevilor.

Seminarul Teologic clujean este condus de pr.prof.dr. Liviu VIDICAN-MANCI din toamna anului 2012, după ce în perioada 2009-august 2012 a fost condus de pr.prof.dr.Cristian Sebastian SONEA, în prezent prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

În anul școlar 2011-2012 pr.dir.Cristian SONEA și echipa sa au întocmit documentația pentru realizarea primelor clase (pregătitoare și a I-a) din ciclul primar. Proiectul a avut binecuvântarea IPS  Andrei, Arhiepiscopul  Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cele patru învățătoare care au fost selectate au dat tonul unui proiect de mare succes care astăzi însumează peste 260 de elevi și 10 profesori pentru învățământul primar.

Pr.prof.dr.Liviu VIDICAN-MANCI a continuat aceste proiecte și le-a îmbogățit, astfel că în 2012-2013 a acreditat ARACIP secția de filologie și a introdus o clasă de intensiv engleză la nivel de liceu, respectiv a autorizat ciclul gimnazial, clasele V-VIII pentru a oferi continuitate elevilor ce vor finaliza ciclul primar în Seminarul Teologic.

Această strategie a făcut posibilă o dezvoltare minunată a școlii ajungând în mai puțin de 4 ani să-și tripleze cifra de școlarizare; de la aproximativ 220 de elevi la începutul anului 2012-2013, la 640 de elevi în 2015-2016.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice fata de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și își desfășoară activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Performanța e mult, dar totul este omul îndumnezeit”!

Facebook