Astăzi, 27 martie 2018, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfășurat un eveniment din ciclul evocator ”România 100-Centenar”: Unirea Basarabiei cu România: 27 martie 1918-27 martie 2018

„Evenimentul a fost gândit de catedrele de Istorie și Discipline teologice, care au conlucrat la marcarea festivă a momentului. ”Tripticul național” a debutat la ora 12 cu un parastas în memoria făuritorilor unirii Basarabiei cu Regatul României. Slujba comemorativă a fost oficiată de pr.prof.dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului, ce i-a avut alături pe pr.prof.dr. Andrei Mureșan, directorul adjunct al Seminarului, alături de pr.dr. Arhimandrit Samuil Cristea, duhovnicul Seminarului, precum și părintele arhidiacon prof. dr. Daniel Mocanu. Răspunsurile de la strană au fost date sub coordonarea pr.prof. dr. Petru Stanciu. După cuvântul de învățătură de la finalul slujbei de pomenire, rostit de părintele director, elevii claselor a XII-a, a XI-a și a IX-a B s-au deplasat spre sala festivă. Acolo, între orele 12:30 și 13: 45, sub coordonarea domnilor profesori dr. Hasan Mihai și Radu Seica, s-a derulat momentul festiv ce a început cu două scurte introduceri venite dinspre direcțiune și organizatori. Părintele director a punctat importanța duhovnicească a momentului și importanța sentimentului de înfrățire al românilor de pe o parte și alta a Prutului, iar dl. profesor Hasan Mihai a vorbit despre modul de raportare al generațiilor succesive anului 1918 la momentul unirii. Elevii Pavel Daisa din clasa a VIII-a și Alexie Vădan din clasa a V-a, coordonați de dl. profesor Radu Seica, au citit actul rezoluției de unire al Sfatului Țării, respectiv au recitat o poezie a regretatului poet basarabean Grigore Vieru. Corul Seminarului, coordonat magistral de părintele profesor doctor Petru Stanciu, a interpretat câteva piese deosebite, dedicate momentului, smulgând ropote de aplauze. Eleva Moraru Andreea din clasa a XII-a C a compus un text edificator asupra modului în care tinerii basarabeni se raportează astăzi la ideea de unitate, ce a fost citit audienței. Partea finală a fost oferită de grupul ”Oremus”, coordonat excelent de bagheta părintelui arhidiacon Daniel Mocanu. La final, dl. profesor Hasan Mihai a punctat destinul tragic al făuritorilor Unirii Basarabiei cu România, cei mai mulți dintre ei lichidați moral și fizic de către NKVD în anii 1940-1943, iar alții asasinați identic („fizicește și moralicește”) de către DGSP în închisorile de pe cuprinsul țării sfâșiate, după 1948-49.
Sperăm ca micul nostru serviciu făcut acestor figuri, astăzi aproape uitate de cei mai mulți dintre români, să fie binecuvântat de Bunul Dumnezeu cu harul Său și cu marea Sa Iubire!

Distribuie