Seminariile Teologice Ortodoxe își au originile in modestele cursuri speciale de pregatire ale viitorilor clerici, pe care le găsim îndeosebi în Moldova și în Țara Românească, în cursul veacului al XVIII-lea. Scopul intemeierii lor a fost acela de a pregăti slujitori ai altarelor dar, în același timp si dascăli pentru școlile romanesti. In cadrul acestora, pe langa instruirea teologica, se oferea elevilor si o buna pregătire de cultura generala. Și astfel, decenii de-a rândul, acest gen de scoala a asigurat pregatirea viitorilor intelectuali ai satelor: preotul, invatatorul si cantaretul de la strana. Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, îi desfasoara neintrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desfiintarii abuzive de catre regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj (1924-1952), in sediul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

De la infiintare pana in prezent, scoala a trecut prin urmatoarele etape:

  • Liceul ortodox de băieți „Mitropolit Simion Ștefan”, 1944
  • Liceul ortodox de fete „Doamna Stanca”, 1946
  • Școala medie de cântăreți bisericești cu trei, apoi patru ani de studiu (1952-1954);
  • Școala de cântăreți bisericești si Seminar Teologic Ortodox, cu cinci ani de studiu (1955-1978);
  • Seminar Teologic Ortodox, cu cinci ani de studiu (1978-1993);
  • Seminar Teologic Liceal Ortodox, cu cinci ani de studiu (1993 – 2008);
  • Seminar Teologic Liceal Ortodox, cu patru ani de studiu (2008-2012);
  • Seminar Teologic Ortodox, cu patru ani de studiu (2012-2021);
  • Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, având ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal (2021-prezent).

În urma desfiintarii Institutului Teologic Ortodox din Cluj, majoritatea cadrelor didactice au fost transferate la Institutele Teologice Ortodoxe din Bucuresti si Sibiu. O alta parte dintre acestea, refuzand sa paraseasca Clujul au devenit primii profesori ai Scolii medii de cantareti bisericesti de aici sau au ocupat posturi administrative in aceeasi institutie (Diac. Prof. Dr. Ioan Zagrean, Diac. Prof. Dr. Gheorghe Stanescu, Conf. Dr. Mihail Dan, Pr. Lect. Ioan Bunea, Diac. Brie T. Ioan, Diac. Asist. Liviu Buzdug, Pr. Asist. Victor Ienciu). Scoala de cantareti (cu trei si apoi cu patru ani de studii) si-a inceput cursurile la 10 octombrie 1952 in cladirea fostului Institut Teologic Ortodox, beneficiind de tot avutul ei: spatii de invatamant, capela, biblioteca, dormitoare, sufragerie, cantina, mobilier.
In 1955, printr-o hotarare a Sfantului Sinod, toate scolile de cantareti din Patriarhia Romana sunt transformate in Scoli de cantareti bisericesti si Seminarii teologice cu durata de scolarizare de 5 ani. Primele doua clase au fost prevazute sa fie de cantareti bisericesti (absolventii lor putand fi denumiti cantareti de strana), iar ultimele 3 clase de seminar teologic; absolventii acestei scoli primeau dreptul de a fi hirotoniti preoti pentru parohii de categoria a III-a, sau , in cazuri special si la cele de categoria a II-a.
In noua structura, pe langa materiile teologice de baza se adauga materiile de cultura generala, intre acestea de mentionat Latina, Greaca, Limbile moderne (Franceza si Rusa).
In aceasta perioada scoala pierde o parte din cei mai valorosi profesori ai sai: dupa ce Prof. Gheorghe Stanescu moare in 1956, Pr. Prof. Ioan Bunea este arestat imprena cu Pr. Prof. Liviu Galaction Munteanu pentru intocmirea unei programe analitice pentru predarea religiei in scolile de stat. In incercarea de a identifica solutiile optime si de a imbunatati procesul de invatamant, numarul disciplinelor a fost schimbat aproape de la un an la altul. Amestecul abuziv al autoritatilor de stat, indeosebi prin reprezentantii Departamentului Cultelor , a facut ca multi profesori de valoare sa fie inlaturati de la catedra pentru motive minore, motivul real fiind acela ca erau considerati incomozi pentru regimul comunist. De eliminări din seminar nu au fost scutiti nici unii elevi, indeosebi aceia care proveneau din familiile unor condamnati politici, ori din familiile care au refuzat sa se inscrie in cooperativele agricole.
Prin aprobarea unui nou Regulament de organizare si functionare a institutiilor de invatamant pentru pregatirea personalului bisericesc si de recrutare al corpului didactic din Patriarhia Romana in 1968, statul comunist recunoaste hotararile Sf. Sinod din 1955 legate de organizarea scolilor teologice. Cu aceasta ocazie si numarul materiilor este crescut de la 16 la 25.

Incepand cu anul 1978 scoala intra intr-o noua etapa: daca pana acum Seminarul Teologic din Cluj a pregatit si cantareti bisericesti, de acum inainte, din cauza lipsei de spatiu, se vor scolariza numai elevi seminaristi (cu cinci ani de studii). Cu aceasta ocazie si titulatura scolii se va schimba din Scoala de cantareti bisericesti si Seminar Teologic Ortodox in Seminar Teologic Ortodox. In aceasta etapa a istoriei Seminarului a fost dat in folosinta Paraclisul-Capela, pictat in stil neobizantin de Fam. Prof. Petru Botezatu, sfintindu-se de catre Episcopul Iustin Chira Maramuresanul.

Revolutia din 1989 aduce numeroase schimbari si in Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca. La cererea profesorilor si a elevilor Ministerul Invatamantului a echivalat diplomele de seminar teologic cu cele de bacalaureat pentru toti absolventii Seminariilor Teologice din tara, din perioada 1940-1990. De asemenea prin reinfiintarea Institutului Teologic Universitar Ortodox din Cluj Napoca, o serie de cadre didactice de la seminar au trecut la institut (Pr. Prof. Alexandru Moraru, Pr. Prof. Valer Bel, Pr. Prof. Drd. Vasile Stanciu, Pr. Prof. Drd. Stelian Tofana, Pr. Prof. Remus Lazar si Pr. Prof. Ioan Chirila). Odata cu completarea corpului profesoral si cu alegerea unei noi conduceri a Seminarului Teologic Ortodox s-a decis ca directorul Seminarului sa fie ales dintre cadrele didactice de la facultate.

Planul de invatamant inaintat de Patriarhia Romana si avizat de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 1990-1991 cuprindea mai multe materii laice noi, care aveau scopul de a oferi seminaristilor sansa de a obtine si o diploma de bacalaureat la fel ca elevii din liceele de stat.
Dupa trei ani de tratative intense intre Patriarhia Romana si Stat s-a finalizat problema includerii invatamantului seminarial in sistemul invatamantului de stat. Punerea in aplicare a acestor hotarari a avut loc abia incepand cu anul scolar 1993-1994. Seminarul functioneaza de acum inainte pe principiul subordonarii ierarhice si al ascultarii canonice fata de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului si isi desfasoara activitatea sub supravegherea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. Aceasta dubla subordonare, fata de Biserica si Stat, ofera absolventilor scolii sansa de a urma cursurile oricarei facultati din tara.Seminar Teologic Ortodox Cluj Napoca – Liceu Teologic Ortodox Cluj.

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, ce stă sub oblăduirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, respectiv a Sfintei M.Mc. Ecaterina, își desfășoară activitatea, în forma lui de școală confesională, începând din anul 1944, iar ca Seminar, stricto sensum din 1952, momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român de grad universitar din Cluj (1924-1952).

În prezent, funcționează cu un număr de 795 de elevi, pregătiți de cadre didactice bine educate, competente și dedicate pentru o educație integrală a elevilor.

Seminarul Teologic clujean este condus de pr.prof.dr. Liviu VIDICAN-MANCI din toamna anului 2012, după ce în perioada 2009-august 2012 a fost condus de pr.prof.dr.Cristian Sebastian SONEA, în prezent prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

În anul școlar 2011-2012 pr.dr.Cristian SONEA și echipa sa au întocmit documentația pentru realizarea primelor clase (pregătitoare și a I-a) din ciclul primar. Proiectul a avut binecuvântarea IPS  Andrei, Arhiepiscopul  Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cele patru învățătoare care au fost selectate au dat tonul unui proiect de mare succes care astăzi însumează peste 260 de elevi și 10 profesori pentru învățământul primar.

Pr.prof.dr.Liviu VIDICAN-MANCI a continuat aceste proiecte și le-a îmbogățit, astfel că în 2012-2013 a acreditat ARACIP secția de filologie și a introdus o clasă de intensiv engleză la nivel de liceu, respectiv a autorizat ciclul gimnazial, clasele V-VIII pentru a oferi continuitate elevilor ce vor finaliza ciclul primar în Seminarul Teologic.

Această strategie a făcut posibilă o dezvoltare minunată a școlii ajungând în mai puțin de 4 ani să-și tripleze cifra de școlarizare; de la aproximativ 289 de elevi la începutul anului 2012-2013, la 795 de elevi în 2017-2018. Pentru anul 2018-2019, preconizăm o atingere a numărului de 850 de elevi.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și își desfășoară activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Performanța e mult, dar totul este omul îndumnezeit”!