Elevii Seminarului Teologic Ortodox din municipiul Cluj-Napoca au început din nou școala, după trei luni de vacanță. Copiii din toate cele trei cicluri: primar, gimnazial și liceal au participat luni, 12 septembrie 2016, alături de părinți și profesori, la festivitatea de deschidere a noului an școlar.
Momentul festiv pentru micii elevi ai Colegiului Ortodox de pe strada Avram Iancu a avut loc de la ora 9, la sediul unității școlare, acolo unde alături de directorul seminarului Pr. Prof. Liviu Vidican-Manci și de inspectorul de religie a județului Cluj, Pr. Marian Sidon au participat atât întregul corp profesoral cât și părinți și bunicii emoționați.
În cuvântul de învățătură adresat celor mai mici dintre școlari Părintele Director i-a îndemnat să asculte atât pe dascălii lor, dar și pe părinți și bunici.
După momentul festiv, cei mici au făcut cunoștință unii cu alții, cu învățătoarea, și au vizitat sălile de clasă pregătite special pentru a le face cât mai plăcută trecerea de la grădiniță la școală.
Vocația școlii este de a forma oameni care aduc bucurie lui Dumnezeu
Și elevii de la școala gimnazială ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca au început prima zi de școală în mod festiv. Plini de emoție, avându-i alături pe părinții și dascălii lor, au participat la festivitatea de deschiderea a noului an școlar 2016-2017, ce a avut loc de la ora 10, la unitatea de învățământ de pe str. Meseriilor.
După mesajele citite de reprezentanții mai multor instituții clujene venite din partea autorităților Directorul Seminarului Teologic Ortodox părintele Liviu Vidican Manci, le-a spus elevilor din clasele a V-a dar și colegilor mai mari că vocația școlii este aceea de a forma oameni care aduc bucurie lui Dumnezeu.
„Principiul școlii noastre este să formăm omul și apoi să accentuăm performanța”
Tinerii care urmează ciclul liceal la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au început prima zi din noul an școlar, prin rugăciune. Împreună cu părinții și profesorii lor au participat de la ora 8 la Sfânta Liturghie oficiată în capela unității de învățământ de duhovnicul Seminarului, arhim. Samuel Cristea și ceilalți preoți profesori. După slujbă, în curtea școlii, a avut loc un moment festiv la directorul seminarului pr. Liviu Vidican Manci a vorbit despre rolul familiei în educația elevilor. Familie este chemată să își armonizeze eforturile cu ale profesorilor pentru o bună devenire a tinerilor. Elevii, la rândul lor, trebuie să se implice cu toată conștiința pentru a putea performa. Principiul școlii aflate sub egida Arhipiescopiei Vadului, Feleacului și Clujului este acela de a forma omul mai întâi și apoi să accentueze performanța.
Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Începând cu ora 12, atât elevii celor trei cicluri de învățământ ale Seminarului Teologic, cât și ceilalți elevi ai școlilor din municipiul Cluj-Napoca, alături de părinți și profesori au participat la o slujbă de Te-Deum organizată, conform tradiției la fiecare început și sfârșit de an școlar, în Catedrala Mitropolitană din oraș. Din partea Centrului Eparhial au luat parte, alături de profesorii școlilor teologice, vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, dar și secretarul eparhial, protos. Benedict Vesa.
Părintele Iustin Tira după slujba de mulțumire, a dat citire mesajului transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.
Răspunsurile au fost date de Corul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca condus pe pr. prof. Petru Stanciu.
Domnul Valentin Cuibus, inspector școlar județean a adresat câteva cuvinte de mulțumire pentru rezultatele anului care a trecut, dar și încurajare elevilor la începutul noului an școlar.
Mesaj al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului la începerea anului școlar
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a transmis un mesaj tuturor elevilor care au început anul școlar 2016-2017 intitulat: Învrednicește-i să sporească în toate cunoștințele cele folositoare.13